Sunday, June 18, 2017

Of Being Unhappy at Workplace


there is nothing breaks me more than knowing the closest people in my life is having a hard time be it about family, work or everyday life. i tell them that they can always talk to me about this and i hope they never feel like they have no one to share their problems with. i am here. well, not always available all the time, perhaps a tad bit late replying your text but i'm here. hekhek. :P

so a couple of weeks ago a dear friend of mine tetiba cakap "ci, aku rasa sekarang ni aku dah jadi macam kau time kau kerja kat tempat lama dulu.."

i shared with you about that not too long ago tapi sekarang i dah archive that post but basically it's all about being unhappy at workplace that i think it almost led me to a minor depression (cried my heart out in the toilet, balik rumah menangis lagi, sebelum tidur menangis, bangun tidur nak pergi kerja rasa seram sejuk nak menangis). but i got over it, lol! alhamdulillah. so when a friend came to you sharing her stories, you can relate. unlike all those relationship problems yang i have had to listen to in the past (bahahaha), this one i can relate to the core. it feels so close to my heart.

mannn, life ain't easy BUT it ain't that hard too. perhaps, at this rate you feel like there is no moving forward macam tak nampak jalan kat depan macam semua blur tapi percaya lah tiada penyakit yang takde ubat kecuali mati (kenapa cakap pasal mati sekarang ini, tidak membantu!), takde masalah yang tiada jalan penyelesaiannya.

okay. ini cara aku overcome my problem - may work with you guys, may not. tapi cuba lah.

1) identify the problem. (bunyi macam nak tulis motivational book, but this is the crucial steppp!)

you hate your job? you hate the people you work with? you rasa takde career progression? benefit kat tempat kerja ciput but management asks for stars and gold from you? gaji tak naik-naik walaupun 16 tahun kerja?

2) can you do something or change the way you feel about it?

benci kerja sekarang? rasa-rasa kalau berhenti 24 jam boleh dapat kerja baru in the next 24 hours tak? menyampah tengok muka boss, agak-agak boleh suruh boss tu resign tak pun kita request transfer department lain tak? being stagnant rasa macam tak belajar benda baru? ada kita voice out pasal benda ni kat councilor/manager/superior kita tak?

3) apart from that one major problem that bugs you sooo much at work, what are other things that make you still stay/want to stay?

is it internal? contohnya - kawan-kawan kerja semua best tapi tu lahhhhh boss pulak yang tak best! benefits memang kaw-kaw bonus 16 bulan tapi tu lahhh aku rasa macam bodoh bengap je hari-hari buat benda yang sama otak aku tak berkembang. or it is external? contohnya - kalau aku berhenti ni anak bini aku siapa pulak nak bagi makan, mak bapak kat kampung tu siapa pulak nak hulur duit.

baiklah, aku bagi 3 je dulu. sila fikirkan dalam-dalam. sebab kita ni selalunyaaa lah selalunya lebih kepada emosi time tu. time tu baru keluar bilik meeting kena bambu teruk terussss rasa benci segala-galanya tentang kerja kita terus prepare surat nak resign. time tu jelaaa. sebab tu berapa banyak orang yang dah tender tetiba retract. sebab apa? sebab sebenarnya benda boleh settle tapi kita gelojoh ikut emosi.  bila dah tenang sikit terus kita macam eh eh boleh tak kalau tak jadi nak berhenti. tampar kang. eh, tetiba ter"rant" pasal kerja sekarang. huahuahuaa.

okay, aku bagi contoh aku dedulu ikut yang atas ni eh.

1) problem aku, aku benci boss aku. takde sugarcoat eh. memang benci. itu major problem aku kat office. tengok muka pun tak boleh. bercakap pun bila betul-betul perlu dan kalau boleh memang tak nak bercakap langsung. kalau dia cakap dengan aku, aku tak pandang muka dia. selain dari major problem yang itu, aku ada problem yang lainnya jua seperti gaji naik 50 ringgit setahun dan bonus 0.3, benefit aku medical 350 setahun dental 150 setahun specialist 200 setahun - ini salah satu benefit lah aku tak guna sangat pun tapi specialist 200 ahahahaha mari gelak secara berjemaah.

2) aku tak boleh nak positif pasal boss aku sebab setiap kali aku pujuk hati, dia akan buat benda bodoh yang buat aku naik angin lagi dan lagi. boleh ke aku mintak transfer department lain? boleh tapi aku suka kerja aku, aku suka HR, aku suka buat recruitment.

3) aku takde internal factor yang buat aku nak stay, okay lah aku ada kawan rapat Aniss kat situ, kakak-kakak opis semua baik, i have a lot of people i work with yang aku start rasa sayang because they're so good to me. tapi tu tak cukup untuk buat aku rasa sayang nak tinggalkan company tu. ianya lebih kepada rasa takut untuk berhadapan dengan uncertainty that future holds, what if tempat baru nanti boss bodoh juga? what if tempat baru benefit lagi ciput (very unlikely, how low can you go from that 200 specialist lololol)? what ifs ini lah sebenarnya pembunuh dalam senyap. ingat rokok je ke silent killer dalam dunia ni? heh. dan aku fikir pasal mak ayah aku. kalau aku berhenti dalam keadaan aku stress dan tak happy, diorang lagiiii tak happy.

okay bila dah dapat jawab 3 soalan di atas tu. baru kita set pulak course of plan kita. macam aku, apa tunggu lagiiii dek oiii, CABUT. cari kerja lain. kalau ikutkan hati memang nak terus berhenti 24 jam takpe lah nanti cari kerja takpe lah rezeki ada dimana-mana. IKUT HATI, MATI. ingat tu. tuhan bagi kita hati, dannn dia bagi kita akal. guna dua-dua. rezeki memang ada dimana-mana tapi rezeki pun tak datang bergolek pada si gelojoh. paham ek.

selain daripada usaha kita kena buat apa kawan-kawan? yes, berdoa. usaha ni kena seiring dengan doa dan lepas tu baru kita tawakal. kalau kita tawakal je tanpa usaha, kita bodoh. kalau kita usaha dan kemudian tawakal sahaja, kita rugi sebab tak guna senjata paling powerful dalam dunia iaitu doa.

1) baca surah al-insyirah banyak-banyak

Allah dah janji dan Dia tekan kan dalam surah tu 2 kali yang bahawasanya di setiap kesulitan, pasti ada kemudahan. bagus untuk hati yang gundah gulana, rasa macam tak nampak jalan kat depan rasa macam takde daya dah lah nak buat apa memang buntu abis, aku syorkan baca surah ni. proven!

2) amalkan surah al-waqiah

ini untuk kaya-raya, untuk dipercukupkan keperluan dan dipermurahkan rezeki. proven! bukan lah proven tu maksudnya i dah kaya raya guys, awassss ek. tapi memang rasa macam murah rezeki. alhamdulillah.

doa lah banyak-banyak semoga ada jalan keluar untuk segala masalah kita. insyaAllah.

ini untuk pujuk hati kita, kalau rasa-rasa macam sedihhhh sangat tak tau nak buat apa.

"la yukallifullahu nafsan illa wus'aha"

Allah tidak membebani seseorang lebih dari kemampuannya.

all is well. :)

Saturday, June 3, 2017

Toh Puan Sri #1


i know i haven't written about my mom for so long. guys, nothing new here. my mom still slays, still rocks, still that savage mother whom i love so dearly - gaduh selalu, tapi sayang always.

so last thursday, my dear best friend texted me about her Mak's passing. i couldn't be more sad but i suck at expressing it. plus, i've been there, remember Tokpah you guys? i wrote about Mak some time before, about how i loveee her and how warm she is towards me when i went to JB for xeera's solemnization. she is no longer here but we all know she is at a better place, in God's embrace. innalillah and may Allah bless her kind soul.

i had a good thought about all this, about how we are all living in this temporary world and soon we are going to leave and that reminds me of my parents, my loved ones. i gotta appreciate them more and more! so i guess i'm gonna write about my mom, more. lol if you are friends with me on facebook, i talk about her all the time kat sini je yang dah kurang. :)

anyway, i have my baju raya sorted this year. like finally! for the past 3 years i haven't bought any sebab 1) couldn't care less 2) i have lots tailored bridesmaids baju i can recycle. tapi this year wedding invitation pun macam suam-suam kuku, most prolly because most of best friends are married kan. so i ran out of proper traditional clothes to wear!

macam biasa, whatever i do, whatever i buy - i always tell and share it with toh puan sri. entah, memang habit and sebab she is the most honest person i know! so kalau nak mintak pendapat dengan dia, kena buka hati dan minda seluas-luasnya dan tadah telinga setabahnya.

nak dijadikan cerita, i was just testing my new baju raya and showing it to her. ok fine, sebenarnya nak suruh dia zip kan baju sebab tangan tak sampai *coughs* gemuk *coughs*. sambil tu feeling catwalk depan dia tanya ok ke tak. sambil dia zip kan baju sambil dia bebel.

TPS: tak panas ke baju kau niiii. kain ni panas ni!

me: panas lah mak, tapi takpe lah nak cantik makkk. kena tahan lah.

TPS: eiii kalau aku tak pakai lahhh kain macam ni.

me: ok tak mak? cantik tak? kurus tak? *totally ignoring her words*

TPS: hmmm okay lah. tapi warna dia kureng sikit. takde yang terang-terang ke?

guys, mak i selagi tak oren tak merah menyala tak kuning makanya itu semua dull pada dia. dengan alasan i lebih sesuai memakai warna terang-terang. she's probably the one main reason why i love ORANGE colour and kita semua tahu oren adalah one of the least favourite colours by choice. miahahaha.

TPS: kau kena kuruskan sikit pinggul kau tu. tu lemak semua tu.

TPS lagi: bra kau, tukar. beli baru. tak cantik.

me: tak cantik ke mak? okay je ni elok je.

TPS: TAK CANTIK. NAMPAK MACAM BREASTS KAU ADA SUSU. MACAM DAH KAHWIN.

T_______T


i thought married women have beautiful plump boobs, guys? bukan itu cantik ke? LOLOLOL.

bye.